poniedziałek, 28 maja 2012

dobra babka nie jest zła , zwłaszcza jak jest dobra :P




dobra babka nie jest zła , zwłaszcza jak jest dobra :P 

oto kolorowe babeczki imieninowe. mojego przepisu cup-cakes czekoladowe z kolorowym kremem budyniowym. szybki i łatwe do zrobienia, słodkie , kolorowe i cieszące oko. czego można chcieć więcej?

składniki na babeczki ( ok 30 szt.) :
  • szklanka mąki pszennej 
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 kostki masła 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao 
  • 4 jajka 
składniki na krem :
  • szklanka mleka
  • budyń waniliowy lub śmietankowy
  • kostka masła
  • kilka kropel barwnika spożywczego
ponad to potrzebujemy cukierki i koraliki do dekoracji ,papilotki  i formę do pieczenia  muffinków i cup-cakes 

przygotowanie:
mało topimy w rondelku. jajka z cukrem ubijamy na białą masę. do ubitej masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę pszenna i ziemniaczana z proszkiem do pieczenia. mieszamy. dodajemy roztopione przestudzone masło i kakao. wszystko dokładnie mieszamy. powstałą masą napełniamy do połowy papilotki ( umieszczone w formie do pieczenia). babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy do "suchego patyczka " ok 12-15 minut. upieczone studzimy. 

gotujemy budyń ( wg przepisu , jednak używając tylko szklanki mleka ). ugotowany budyń studzimy. po ostudzeniu ucieramy na gładką masę z kostką masła. dodajemy barwnik i dalej chwilę miksujemy.

babeczki dekorujemy powstałym kremem i cukierkami 







2 komentarze:

  1. sliczna dekoracja <3 te serduszka są z wafelków?

    OdpowiedzUsuń
  2. nie, to taka serduszkowa posypka z cukru :)

    OdpowiedzUsuń

UA-35252961-1