wtorek, 8 maja 2012

ekspresowe ciasteczka z dżemem



ekspresowe ciastka , w sam raz do kawy. przepis inspirowany z blogu pinupcookinglooking.blogspot.com, jednak po moich modyfikacjach ( według mojego przepisu na ciasteczka parmezanowe).

składniki:
po 25 dkg masła, sera białego i mąki .
do tego słoik dżemu lub marmolady

make wysypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone masło. dokładnie siekamy nożem, następnie dodajemy ser biały. wyrabiamy ciasto. powstałe ciasto wałkujemy na grubość ok 0,5 cm. wykrawamy kwadraty ( 4x4 cm) lub kółka ( szklanką jak do pierogów). na wycięte kwadraty/kółka dajemy po niecałej łyżeczce dżemu. sklejamy przeciwne rogi. wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. pieczemy ok 25-30min do lekkiego zrumienienia w temp.  180 st. C

po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i już można jeść ( nawet po lekko ciepłych nie boli brzuch ;) )
smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

UA-35252961-1