sobota, 19 maja 2012

krajanka "krakowska"


te ciasteczka są tak proste i tak smaczne , że nie wiem dlaczego wcześniej nie wpadłam na ten przepis tylko biegałam do cukierni. może nie są  bardzo efektowne, ale smak boski :)

składniki na ciasto kruche:

  • 100 g masła ( margaryny palmy ) 
  • pól szklanki cukru ( najlepiej pudru) 
  • szklanka mąki pszennej ( typ 450 - mój ulubiony do wypieków) 
  • 1 żółtko 
  • łyżka śmietany ( kwaśnej 18% ) - niekoniecznie 
  • łyżeczka esencji waniliowej ( ewentualnie opakowanie cukru wanilinowego ) 
składniki na "bezę":
  • 3 białka 
  • niecała szklanka cukru
  • 6 łyżek mąki 
  • ok 100 g wiórków kokosowych ( mogą też być zmielone migdały, orzechy )
dodatkowo ok 300 g marmolady /gęstego dżemu ja użyłam wieloowocowej, choć najlepsza do tego przepisu jest z róży.

z mąki, żółtka, śmietany, masła, esencji i cukru zagniatamy ciasto kruche . wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. następnie rozwałkowujemy na blaszce ( w kwadrat lub prostokąt) . ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 20 min w temp. 180 -190 st. C . 
ciasto studzimy. po ostudzeniu placek smarujemy marmoladą. 

białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru, następnie mieszamy z wiórkami . powstałą masę przekładamy do garnka i podgrzewamy ciągle mieszając. musi być bardzo ciepła, ważne , żeby jej nie zagotować. do gorącej masy dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. masę wylewamy na ciasto z marmoladą . rozsmarowujemy ładnie i równo ;) i zostawiamy na godzinkę, żeby odpoczęło . 

gdy ciasto jest chłodne a masa się nie klei do palca tniemy ciasto na kawałki. rozsuwamy na blaszce i pieczemy ok 20 min w temp. 160  ( najlepiej z "wiatraczkiem " , żeby beza się wysuszyła ) na lekko złoty kolor  . 
i gotowe :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

UA-35252961-1