niedziela, 20 maja 2012

słodkie serduszka

w idealnym świecie powinny wyjść idealne serduszka, no ale.... są serduszkopodobne ciasteczka .
dobre gdy "na już " potrzebujemy coś słodkiego do kawy :) ( zakładając, że mamy w lodówce gotowe ciasto francuskie )




składniki : gotowe ciasto francuskie, łyżka stopionego masła, kilka łyżek cukru

ciasto smarujemy masłem, następnie posypujemy cukrem ( +cynamonem /orzechami) . następnie składamy . 1/4 z lewej strony i 1/4 z prawej strony ( tak żeby końce się stykały), nastęnie składamy jeszcze raz tym samym systemem, i jeszcze raz tym razem ma pół. złożone ciasto kroimy na plasterki takie ok 1 cm. układamy  " na plecach " na blaszce wyłożonej pergaminem. ważne ,żeby zachować odstęp, bo ciasteczka sporo urosną. wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 na ok 12-15 min, aż będą złote.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

UA-35252961-1