czwartek, 21 czerwca 2012

marmurek


w moim rodzinnym domu marmurek to podstawowe ciasto niedzielne, takie popołudniowe do kawy. ten, może nie jest baaardzo efektowny, ale daje radę :)

składniki :

  • 4 jajka 
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki masła
  • 2 budynie niesłodzone : waniliowy/ śmietankowy oraz czekoladowy
masło topimy i studzimy. jajka ubijamy z cukrem na białą masę . do masy jajecznej dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. mieszamy, następnie wlewamy zimne masło i znów mieszamy .połowę ciasta przekładamy do innej miski . do jednej części wsypujemy jasny budyń, do drugiej ciemny i każdy delikatnie mieszamy ( żeby nie było grudek). jasne ciasto i ciemne przekładamy na formę ( ja wylewam najpierw jasne , na nie byle jak ciemne)  i potem łyżką delikatnie mieszamy ( żeby powstały smugi ) . 
pieczemy ok 35 min do suchego patyczka w temp ok 170 ( 150 z termo ) . 


po upieczeniu i wystudzeniu można polać polewą czekoladową.

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie proste ciacha:) Najlepsze z filiżanką kawy lub kubkiem zimnego mleka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wlasnie zrobilam ciasto twoim przepisem :) wlasnie sie piecze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam w jak duzej blaszce pieczone jest ciasto?

    OdpowiedzUsuń

UA-35252961-1