czwartek, 21 czerwca 2012

pączki z dziurką


dla jednych najlepsze w pączkach jest nadzienie. mnie osobiście denerwuję , bo zawsze się nim upapram jak dziecko ;) dlatego lubię pączki bez nadzienia, a najbardziej te z dziurką 
na początku wydają się trudne . przez kilka ładnych  lat podchodziłam do drożdżówek i za każdym razem stwierdzałam , że to ciasta drożdżowego trzeba mieć uprawnienia ;) aż w końcu mnie przycisnęło, zawzięłam się i nagle się okazało , że daję radę. a z razu na raz wychodzi mi coraz lepsze :) 
 przepis oryginalny z " moich wypieków " trochę zmodyfikowałam ( tak ,zdecydowanie nie nadaję się na farmaceutę, bo tworzyłabym cuda i nowe receptury :P )  

 składniki na 20 pączków ( plus/minus w zależności od wielkości ):
  • ok. 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej ( najlepiej typ 550 ) 
  • opakowanie suchych drożdży 
  • jedno jajko i 1 żółtko 
  • niecała szklanka  mleka 
  • 2/3 szklanki cukru  
  • szczypta soli 
  • 1/3 kostki masła 
  • opcjonalnie dla smaku łyżeczka esencji waniliowej i kilka kropel aromatu pomarańczowego 
  • olej do smażenia
do dekoracji jak kto lubi":   lukier , polewa czekoladowa, kokos, posypka cukrowa

jako i żółtko ucieramy z cukrem na białą masę ( przypominającą kogel-mogel ) . mąkę mieszamy z drożdżami i szczyptą soli, wlewamy lekko ciepłe mleko , dodajemy masę jajeczną , i ewentualnie esencję waniliową i aromat pomarańczowy. mieszamy , gdy składniki się trochę połączą dodajemy roztopione zimne masło. wyrabiamy na gładką, sprężystą masę ( tak żeby odchodziło od ręki ). pozostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia ( podwojenia objętości). wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypana mąką stolnicę , wałkujemy na ok 1 cm, i wykrawamy pączki ( ja używam dużej szklanki i kieliszka ). wykrojone pączki znów zostawiamy do wyrośnięcia ( podwojenia objętości ) . gdy już są "duże i puchate", wrzucamy po kilka na rozgrzany tłuszcz ( w szerokim garnku lub głębokiej patelni ) . smażymy na złoto z jednej i z drugiej strony. odsączamy na ręczniku papierowym , lukrujemy, dekorujemy według uznania . 



4 komentarze:

  1. Boże, jakie to musi być wspaniałe!!! Rozkosz dla oczu. Pałam ślinką :D

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają oszałamiająco, naprawdę super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak u Homera Simpsona! :)

    OdpowiedzUsuń

UA-35252961-1