niedziela, 10 czerwca 2012

torcik truskawkowy


sezon truskawkowy w pełni , a u nas w domu rządzi torcik truskawkowy. co prawda bliżej mu do sernika na zimno, ale co tam. i tak jest pyszny i znika w mgnieniu oka.

składniki na biszkopt ( robiony z połowy takiego normalnego )

  • 2 jajka 
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
składniki na masę:
  • puszka mleka skondensowanego 
  • pół szklanki zmiksowanych truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
ponadto 
  • galaretka truskawkowa na wierzch
  • truskawki do dekoracji
białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczypta soli. pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukier, następnie żółtka. chwilę miksujemy. do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżka do połączenia składników. przelewamy na wyłożoną pergaminem blachę i pieczemy ok 25 minut w temp 170 stopni.

2 galaretki rozpuszczamy w połowie wody ( ja rozpuszczam w niecałej szklance) i studzimy. mleko ubijamy , następnie do mleka wlewamy zimna galaretkę i dodajemy zmiksowane truskawki. całośc miksujemy jeszcze chwilę. gotowa masę przekładamy na upieczony biszkopt, następnie wkładamy do lodówki do stężenia. gdy masa stężeje , wykładamy na wierzch truskawki i wylewamy rozpuszczoną ( trzecia ) galaretkę. i znów do lodówki. gdy galaretka na wierzchu już stężała , można pałaszować :) 

2 komentarze:

  1. A gdyby tak dało się skosztować przez ekran... jak możesz robić tak pyszne rzeczy?!

    Wszystko wygląda pysznie i prosto w wykonaniu. Na pewno wypróbuję, jak mój limit na słodkie będzie na debecie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. uwierz , ze te przepisy są naprawdę proste :) i same pychotki z nich wychodzą :)

    OdpowiedzUsuń

UA-35252961-1