piątek, 27 lipca 2012

bułeczki :)


postanowiłam zmierzyć się z pieczywem. na zrobienie, tzn reaktywację czeka zakwas żytni. a póki co pierwsze podejście do bułeczek pszennych z makiem. smaczne, zwykłej kajzerki , aż byłam zdziwiona że to taki proste :) przepis ciut zmieniony pochodzi z blogu domiwkuchni.blox.pl .

składniki na 8 bułeczek :

  • 2 i 1/3 szklanki mąki 
  • opakowanie drożdży suchych 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • ok 200ml letniego mleka
  • po 1 łyżeczce soli i cukru
mleko mieszamy z rozmąconym jajkiem i oliwą. do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól i cukier. całość wyrabiamy az ciasto jest gładkie, elastyczne i odchodzi od ręki. odstawimy na ciepłe miejsce do wyrośnięcia po wyro śnięciu, dzielimy na 8 części , każda część rolujemy w wałek a nastepnie przeplatając formujemy bułeczki. zostawawiamy na blaszce do wyrośnięcia. nastepnie smarujemy wierzch woda i posypujemy makiem ( sezamem, słonecznikiem , pestkami dyni- wedle uznania) i pieczemy ok 15 min do zrumienienia w temp 200 stopni ( u mnie 180 z termo ) . studzimy i jemy :) 

6 komentarzy:

  1. Mistrzyni zawijania, pięknie Ci się zarumieniły, a jak ładnie wyrosły :)

    Super!

    OdpowiedzUsuń
  2. uczę się od najlepszych :) muszę w końcu się wybrac po mąkę do zakwasu :) i będę działać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hihi :)
    Ja na razie nie zakwasuję, u rodziców w domu żaden chleb mi nie chce się dobrze upiec :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie cuuudne bułeczki, schrupałabym jedną !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak zawinęłaś bułeczki???? Są bardzo pyszne!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wałek z ciasta zawiązujemy jak supeł. jedną część przeplatamy na dól, drugą do góry .
      http://zoomyummy.com/2010/11/03/soft-garlic-knots/

      Usuń

UA-35252961-1