niedziela, 15 lipca 2012

sernik pasiak

kilka dni temu skuszeni  zapachem z osiedlowej cukierni postanowiliśmy  wstąpić i zobaczyć co też tam mają smakowitego. skusiłam się na wielką kremówkę ( w życiu nie miałam kremówki z taka ilością kremu i tak cienkim ciastem!! :) )  , mój ślubny natomiast zauroczył się sernikiem na zimno. był tak ładny i tak smaczny, ze postanowiłam sama zrobić takiego pasiaka :) a co,  panie w cukierni potrafią to ja tez ;) 
fakt, jest trochę więcej roboty niż ze zwykłym na zimno, ale jest śliczny i warto raz na czas spędzić w kuchni trochę więcej czasu.

składniki ( forma klasyczna keksówka) :

  •  400 ml śmietany kremówki 
  • 2 serki danio waniliowe ( klasyczne , małe) 
  • 3 galaretki różnokolorowe ( u mnie pomarańczowa, z owoców leśnych, agrestowa) 
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szklanki wody 
każdą z galaretek  rozpuszczamy w 1 szklance wody ( połowa wody niż w przepisie na opakowaniu). studzimy.  pół galaretki ( pomarańczowej) wlewamy na formę  i wstawiamy do lodówki aby stężała. śmietanę ubijamy z serkami na puszysta masę ( można dodać trochę cukru pudru, jeśli ktoś lubi słodkie) . do 1/3 masy dodajemy resztę pomarańczowej galaretki i 1/3 wody z żelatyną i miksujemy jeszcze chwilę. gdy galaretka w formie się zsiadła wylewamy na nią masę śmietanowo-galaretkową. i wstawiamy do lodówki, a gdy masa się zsiądzie , powtarzamy "paski " z reszty galaretek i masy . gdy juz cały sernik jest zrobiony, i dobrze stężały , można formę wstawić na kilka sekund do gorącej wody ( aby galaretka puściła od formy) i wywracamy "do góry nogami " na deskę . i gotowe :) 

Embed_h5l2cby6w9hbrbayhbfmbtmqyb1nlgzz

6 komentarzy:

  1. bardzo fajnie wygląda ;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny,uważam,że warto czasami się pomęczyć, żeby wyczarować takie cudeńko, które cieszy oczy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o tak roboty uzo ale jaki efekt pyszny:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

UA-35252961-1