środa, 1 sierpnia 2012

suflet z kaszy manny w jabłuszku


deser, który uwielbiałam jako dziecko. wtedy piekliśmy w dużej blaszce, dziś postanowiłam zmienić foremkę  i zrobić małe sufleciki :) prosty, szybki ze składników , które chyba każdy ma w domu . w sam raz na chwile kiedy ma się smaki no słodkości a akurat nie mamy nic, lub gdy niespodziewanie mamy gości. 

składniki ( na 3 małe jabłka) :
-3 małe jabłka
-1 jajko
-2 łyżki cukru
-2 łyżki kaszy manny
-kilka kropel esencji waniliowej ( lub aromatu)

jabłka myjemy, odcinamy kapelusiki, środek wydrążamy za pomocą łyżeczki, zostawiając ok 0,5 cm od skórki .  jajko ubijamy z cukrem i esencja na białą, puszysta masę. do białej masy dodajemy kasze mannę i delikatnie mieszamy. jabłka napełniamy masą (aż po sam wierzch), układamy na blaszce ( kapelusiki tez można upiec, ale osobno, tzn nie przykrywamy nim jabłka)  i pieczemy ok 15-20 min w temp 180 stopni , aż ciasto urośnie i będzie złociste. upieczone, delikatnie układamy na talerzyku , posypujemy cukrem pudrem lub cynamonem.

przepis wysłany na konkurs : slodkiefantazje.pl

4 komentarze:

  1. Genialny pomysł na podanie, przepięknie wygląda :) Nigdy nie jadłam takiego sufletu, jeśli kasza manna to tylko tradycyjnie, z syropem malinowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oszalalam na punkcie tego pomyslu! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję. a najlepsze jest to że foremkę też można zjeść :)

    OdpowiedzUsuń

UA-35252961-1