czwartek, 6 września 2012

chałka-ślimak z nutką piernika


zabawa "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita" trochę mnie wciągnęła i oto kolejny konkursowy wypiek. tym razem na słodko. pyszna śniadaniowa chałka, pachnąca piernikowo cynamonem, imbirem , goździkami i mmiodem. zapach unosił się w całym domu a ja miałam wrażenie że zaraz sąsiedzi będą stukać do drzwi. na drugi dzień wypełniła cały kredens tym zniewalającym zapachem!!!  hmmm , taka namiastka bożego narodzenia we wrześniu :)
 składniki :

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 50 g drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1/4 kostki masła 
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka 
  • 1 jajko rozmącone
ponadto : 
  • 2 łyżki miękkiego masła 
  • 2 łyżki miodu 
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
make przesiewamy, masło topimy. drożdże rozcieramy z cukrem. gdy drożdże zaczną się lekko pienić, wlewamy do nich ciepłe mleko, wystudzone masło oraz rozmącone jajko. całośc wlewamy do mąki i wyrabiamy gładkie ciasto. ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wrośnięcia. po wyrośnięciu wałkujemy, smarujemy " nadzieniem " składamy na 4 części ( na pół i jeszcze raz na pół) . przekrawamy wzdłuz , zostawiając jeden koniec nieprzecięty i pleciemy podobnie jak warkocz ( w tym wypadku , prawo na lewo lewo na prawo). drugi koniec zlepiamy. następnie zwijamy w ślimak i odkładamy na blachę, lub wkładamy w tortownicę. zostawimy jeszcze na ok 20 minut aby znów trochę urosło, pieczemy ok 30 min w temp. 180 stopni na złoto. 

nadzienie : dokładnie mieszamy miód , masło i przyprawę. 

smacznego !! 

1 komentarz:

UA-35252961-1