środa, 5 września 2012

chlebek z oliwkami


ostatnio zamiast bawić się w piekarza, wolałam zaufać profesjonalistom :) jakoś nie miałam motywacji i poniekąd czasu na wypieki. ale przyszła i motywacja i nagle czas się znalazł :) dowiedziałam się o zabawie  "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita" .
na pierwszy ognień poszedł chlebek z oliwkami. dawno ,dawno temu kupowałam podobny w małym osiedlowym spożywczaku. pyszny, miękki z chrupiąca skórką i oczywiście oliwkami z lekką nutka czosnku :) pychota.  musiałam jednak wykombinować po swojemu i zamiast pokroić oliwki i wrzucić w ciasto, zrobiłam pastę i posmarowałam rozwałkowane ciasto. i to była dobra kombinacja ;)

składniki :

  1. chlebek : 
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • opakowanie suchych drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1/2 szklanki  letniej wody
     2. pasta / pesto ;)  - wszystkie składniki ucieram na gładka masę  w blenderze
  • duży ząbek czosnku
  • ok 100 g oliwek ( ja użyłam dużych zielonych z migdałami)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 


ze składników na chlebek wyrabiamy ciasto. nie ma w tym większej filozofii, ja wrzucam wszystko do miski i wyrabiam aż powstanie gładkie ciasto odchodzące od ręki. jeśli mimo wyrabiania ciasto dalej się klei można dosypać ciut mąki. wyrobione ciasto przekładam do wysmarowanej oliwa miski i zostawiam do podwojenia objętości. gdy urośnie , rozwałkowuje , smaruje pasta i zawijam w rulon, składam rulon na pół i wkładam do foremki ( mała keksówka). zostawiam jeszcze na ok 30 min w ciepłym miejscu aż ponownie urośnie. przed włożeniem do piekarnika wierzch spryskuję wodą ( podobno wtedy skórka jest bardziej chrupiąca). piekę w temp 170-180 stopni ok 30 min na rumiano . 



1 komentarz:

  1. Zrobie w tym tygodniu! wyglada smakowicie a ja ostatnio mam mega faze na pieczenia chlebkow :)

    OdpowiedzUsuń

UA-35252961-1