środa, 17 października 2012

fasolka


dziś zapraszam  na fasolkę :) 
jest dokładnie taka jak lubię, z duża ilością fasoli i podsmażonej kiełbaski, nie za gęsta, dobrze pomidorowa, sycąca i trochę lżejsza niż ta którą robiono
 u mnie w domu. jest moja i dlatego śmiem twierdzić najlepsza ;) 

składniki :

  • 1/2 kg jaśka 
  • 4  łyżki koncentratu pomidorowego
  • ok 40 dkg mięsa gulaszowego
  • ok 40 dkg kiełbaski ( toruńska, zwyczajna, podwawelska)
  • ziele angielskie, listek laurowy 
  • włoszczyzna
  • skóra z wędzonego boczku ( opcjonalnie, wrzucam ja do gotowania i dodaje takiego fajnego aromatu ) 
  • 2 ząbki czosnku
  • wegeta, pieprz do smaku
jaśka moczę przez całą noc. na drugi dzień, płucze , wrzucam do garnka , zalewam wodą, dodaje włoszczyznę , ziele, listek, czosnek,skórkę z boczku
 i gotuje do miękkości. mięso gulaszowe kroje w kostkę i podduszam na małej ilości oleju.  kiełbaske kroję i podsmażam ( bez tłuszczu).
gdy fasola jest miękka, wyjmuje włoszczyznę i skórkę, ubieram ok szklanki fasoli ( będzie potrzebna za chwilę ) . dodaje mięsko i podsmażona kiełbaskę, koncentrat pomidorowy. szklankę fasoli przecieram przez sitko, dzięki czemu nie muszę już robić zasmażki, a fasolka jest ciut gęstsza. doprawiam do smaku i jemy przez dobre 3 dni :) 

2 komentarze:

  1. Aż mi ślinak poleciała :D uwielbiam taka fasolę :)

    Świetnie sprawdza się na wyjazdach rowerowych w środku puszczy, gdy człowiek głodny i zmarznięty.

    Ja robi tak, że biorę puszkę białej fasoli konserwowej, pokrojony już boczek i kiełbasę, keczup. Zagotowuję wszystko razem w rondlu na butli gazowej i już. Może nie jest tak pyszne jak z ziołami i czosnkiem, ale wersja minimalna tez zdaje egzamin :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w środku puszczy , wszystko samkuje lepiej , nawet zwykła kanapka i goraca herbata z termosu :) a twoją ekspresową fasolke kiedyś bede misiała spróbować :)

      Usuń

UA-35252961-1