piątek, 12 października 2012

krokiety z pieczarkami i jajkiem w towarzystwie barszczyku


mój ślubny złapał smaki na krokiety z grzybami. niestety do lasu nam daleko, więc padło na takie jakie robiono u mnie w domu rodzinnym , czyli z jakiem i pieczarkami ( no dobra w oryginale domowym tez powinny być grzyby ;) ) a wiadomo, do krokiecika najlepiej pasuje gorący domowy barszczyk. 
i takim to sposobem 2 dni jedliśmy krokiecika z barszczykiem :) pychaaaaaa

barszczyk :

  • 1 kg buraków
  • włoszczyzna 
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki octu jabłkowego 
  • 2 listki laurowe
  • 3-4" kuleczki " ziela angielskiego
  • wegeta, pieprz do smaku.
buraki obieram kroje w kostkę, wrzucam do gara, dodaje włoszczyznę , zalewam wodą ( ok 3 litry)  i gotuję. po zagotowaniu dodaję ocet i dalej warzę, aż buraki będą miękkie. w połowie gotowania dodaje czosnek ( zmiażdżony  nożem) . gdy buraki są miękkie doprawiam wegetą i pieprzem do smaku. 

krokieciki  ( 10 sztuk) :
  • 1/2 kg pieczarek 
  • 4 jajka 
  • sól pieprz do smaku
  • naleśniki ( nie podaję przepisu bo robię na oko, jak mi się wsypie :) ) 
  • jajko + bułka na panierkę 
pieczarki obieram, ścieram na tarce na grubych oczkach, duszę z odrobina masła. 4 jajka gotuję, studzę, obieram , wrzucam do miski i rozdrabniam widelcem, lub ubijakiem do ziemniaków :)  mieszam z pieczarkami. doprawiam . naleśniki smaruję farszem, zwijam , panieruje smażę :) 

smacznego :) 



2 komentarze:

UA-35252961-1