niedziela, 14 października 2012

mały pasztet



prosty przepis na  pasztet. smaczny na ciepło i na zimno. idealny
w towarzystwie chrzanu, ćwikły lub żurawiny.  na chlebie z pomidorem lub ogórkiem kiszonym. może niezbyt urodziwy, ale taki własnie jest mały pasztet :) 

składniki:

  • ok 60 dkg mięsa ( u mnie pierś z kurczaka)
  • 20 dkg wątróbki drobiowej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kaszy manny 
  • wegeta, pieprz do smaku
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego 
  • ok 10 dkg boczku lub słoniny
  • 1 cebula
mięso kroje w kostkę, duszę na małej ilości oleju z posiekana cebulą, zielem
i listkiem. pod koniec gdy mięso jest juz prawie miękkie dodaję wątróbkę. po wystygnięciu mięso i boczek mielę w maszynce( bez ziela i listka) . do masy dodaje jajka , kasze mannę , doprawiam do smaku. przekładam do foremki
i pieke w temp 180 stopni ok 50 minut ( do suchego patyczka i ładnego zrumienienia)

*w tym pasztecie akurat zapomniałam o boczku. wyszedł dobry , ale niektórzy próbujący stwierdzili , że jest ciut za suchy. 

smacznego 

4 komentarze:

  1. uwielbiam domowe pasztety ... ale nie trzeba dodawac boczku czy sloniny by byl "bardziej smarowny" ja dodaje wywar z gotowania miesa i praktycznie wlewam pasztet do foremki ... nie boj sie woda wyparuje a pasztet bedzie mial konsystencje pasztetu :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis! Fakt że trochę zwiększyłam proporcje i dodałam suszonej żurawiny ale pasztecik wychodzi rewelacyjny. Dziękuje za przepis i życzę Wesołych Świąt. Lidka

    OdpowiedzUsuń

UA-35252961-1