środa, 17 października 2012

orzechowa pychota



oto skutki nadprogramowej ilości w domu. coś trzeba z nimi zrobić przecież nie mogą tak sobie leżeć ;)  po ostatnim orzechowo czekoladowym zakochani jesteśmy w tego typu "american pie", postanowiłam testować po kolei przepisy które mnie zaciekawiły. uzbierało się ich kilka ale do rzeczy :)  tym razem  kolejny orzechowy placek. bosko pachnący, słodki, lekko karmelowy z chrupiącymi orzeszkami , mięciutki, na kruchym spodzie. na górze kruche drobne ciasteczka :)  polecam gorąco :)
przepis oryginalny tutaj


kruchy spód i gwiazdki/kwiatuszki:

  • 2/4 kostki margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru pudru
z podanych składników zagniatam ciasto. 1/4 ciasta  wałkuje i wycinam gwiazdki/kwiatki.  resztą ciasta wyklejam spód i brzegi formy. 

nadzienie: 
  • 4 jajka 
  • 3/4 szklanki miodu 
  • 2 łyżki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek oleju
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki posiekanych orzechów
ubijam lekko 3 jajka. dodaje cukier, miód , sól, mleko , olej, aromat i wszystko lekko ubijam. dodaję orzechy. 
całość masy wylewam na formę z ciastem. na wierzchu układam kwiatuszki i smaruje je delikatnie 1 rozmąconym jajkiem. piekę ok 50 minut w temp 170 stopni do zrumienienia i stężenia środka masy. 
i walczę sama z sobą alby nie ukroić jeszcze ciepłego ciacha :) 


3 komentarze:

UA-35252961-1