niedziela, 4 listopada 2012

brownie z fistaszkami i paluszkami




jakiś czas temu nie wiem gdzie zobaczyłam ciasto , które hmmmm zepsuło mi trochę głowę ;)  połączenie brownie z masłem orzechowym i słonymi paluszkami. brzmi ekstremalnie i  intrygująco. musiałam spróbować. efekt??? ciasto jest obłędne pomimo tego , że się zagapiłam i go przepiekłam. wyszło mi suche, ale jak przystało na łasucha, dałam mu rade :) cudne połączenie czekoladowego ciasta , orzeszków i słonych paluszków. jeśli ktoś lubi snikersy lub po prostu słodko słony smak masła orzechowego to ciasto będzie idealne. proponuję tez zamiast paluszków dodać słone precelki, będzie się wtedy łatwiej kroić.

składniki :
1 i 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
3 jajka
1 szklanka mąki
1/3 szklanki oleju
ok 100 g masła orzechowego ( ja zmiksowałam opakowanie solonych prażonych orzeszków ziemnych z 2 łyżkami oleju)
garść słonych paluszków

czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, studzę. dodaje jajka i lekko ubijam, następnie mąkę i olej i mieszam całość na gładko. wykładam na blachę , wierzch smaruję masłem orzechowym, lekko mieszam łopatka ( tak jak przy marmurku) , na wierzch układam paluszki ( najlepiej je lekko wcisnąć). piec ok 20 -25 minut, piekłam dużo ponad 30 minut ( zapomniałam włączyć minutnik) .

smacznego

2 komentarze:

  1. Paluszki w cieście... Brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, w zyciu bym na cos takiego nie wpadla, musi smakowac doprawdy wyjatkowo :)

    OdpowiedzUsuń

UA-35252961-1