czwartek, 22 listopada 2012

grysikowiec


 ni to ciasto , ni to deser po prostu grysikowiec. dla tych , którzy szybko lubią wyczarować dużą blachę słodkości. jest naprawdę pyszny i posmakuje nawet tym , którzy na słowo grysik dostają gęsiej skórki :)

składniki :

  • 4 szklanki mleka
  • 1 szklanka grysiku
  • 1 cukier waniliowy
  • kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • ok 350 g herbatników ( 60 sztuk)
do dekoracji :
  • 100 g czekolady
  • 1/2 kostki masła
  • wiórki kokosowe ok 50 g
mleko zagotowuje z cukrem i  cukrem waniliowym. wsypuje grysik , gotując na małym ogniu mieszam aż zgęstnieje. zdejmuję z ognia, dodaje kostkę masła i mieszam do połączenia. dziele na 2 części , do jednej dodaje kakao.
blachę wykładam papierem, układam 1 warstwę herbatników. na herbatniki wylewam masę z kakao , na niej układam herbatniki ( 2ga warstwa), nastepnie wylewam białą masę i układam ostanią warstwę herbatników. zostawiam do stężenia i wystudzenia. 
wiórki kokosowe prażę na suchej patelni.
w rondelku topię 1/2 kostki masła z czekoladą, studzę. gdy polewa zaczyna tężeć wylewam na herbatniki i posypuje wiórkami. wstawiam do lodówki
 i gotowe :) 



1 komentarz:

  1. z pewnością wyczaruję to ciacho, bo zapowiada się bosko!

    OdpowiedzUsuń

UA-35252961-1