wtorek, 27 listopada 2012

jabłecznik z nutką piernika


jeśli ktoś ( jak ja) lubi szarlotkę, lubi wszelkiego rodzaju tarty i uwielbia przyprawy korzenne, to jest to idealne ciacho :) najlepiej smakuje o tej porze roku , kiedy powoli myślimy o świętach, niby jesienne ale z zapowiedzią świątecznych pierniczków. pycha!! 


spód:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej

masa:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 1/2 szklanki miodu 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyzeczki mielonego imbiru
  • 1/2 kostki masła
  • 4 duże kwaśne jabłka

ze składników spód zagniatam ciasto, wykładam spód i brzegi formy ( do tarty). masło topię. w misce mieszam miód, jajka, śmietanę , cynamon,imbir, dodaje wystudzone masło. na formę wykładam starte na plasterki jabłka
 i zalewam masą . piekę w temp 150 z termo ok 50-60 minut, na rumiano.

2 komentarze:

  1. Proste i przepyszne. Moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałabym nominować Twojego bloga do wyróżnienia ''LIEBSTER BLOG". Więcej informacji na moim blogu:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

UA-35252961-1