piątek, 9 listopada 2012

ślimaki z twarożkiem malinowym


postanowiłam upiec coś naprawdę prostego, cos słodkiego i najlepiej drożdżowego. stęskniłam się za domowymi drożdżowkami. nie mogłam się tylko zdecydować, czy drożdżówki mają być z serkiem czy  z dżemem. postanowiłam wymieszać serek z dżemem malinowym i w efekcie połowy bułeczek już nie ma :)

składniki na ok 16 bułeczek :
3 szklanki mąki typ 500
1/3 szklanki cukru
opakowanie drożdży suchych
szklanka mleka
ciut mniej niż 1/2 szklanki oleju
200 g twarogu
5 łyżek dżemu malinowego

w misce mieszam mąkę z cukrem i drożdżami. dodaje letnie mleko . mieszam następnie dodaje olej , dalej mieszam , wyrzucam ciasto na blat
 i wyrabiam ,aż będzie gładkie i sprężyste. wole olej dodawać na końcu, bo wtedy ciasto przestaje się kleić do ręki, lepiej się wyrabia i nie trzeba podsypywać blatu. wyrobione ciasto odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. następnie wałkuję na prostokąt. na ciasto wykładam twaróg wymieszany z dżemem, zawijam w roladę,  kroję na plastry ok 2-3 cm. układam na blaszce wyłożonej papierem. zostawiam do ponownego wyrośnięcia. piekę ok 30 min w temp 170 ( z termo) na złoto . gotowe można lukrować, dla mnie w tym przypadku było to zbędne :)
smacznego

3 komentarze:

  1. z twarożkiem wspaniałe, a z twarożkiem malinowym jeszcze lepiej brzmi:) mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają cudownie i bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  3. mój szwagier stwierdził ,że w żadnej cukierni nie jadł lepszych :)

    OdpowiedzUsuń

UA-35252961-1