wtorek, 22 stycznia 2013

kremowa cebulowa z kluseczkami



uwielbiam  zupę cebulową. tym razem postanowiłam wypróbować Winiary pomysł na... zapiekana francuską zupę cebulową , zrobić ja po swojemu i zgłosić do konkursu Masz pomysł na ... zupę od serca. mój pomysł? powrót do korzeni
 i dodaniu do pysznej zupy podsmażanych kluseczek śląskich, a żeby zupa była sycąca dodałam jeszcze podsmażoną pierś z kurczaka.
zapraszam na kremowa zupę cebulowa z rumianymi kluseczkami.

składniki :

  • winiary pomysł na.. zapiekana francuska zupę cebulową
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 duże cebule
  • ok 10 dkg sera żółtego ( ja dodałam lekko słony ser morski)
  • 1 filet z kurczaka 
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 1/2 marchewki 
kluseczki:
  • 2 duże ziemniaki
  • mąka ziemniaczana 
ziemniaki obieram , gotuje w osolonej wodzie do miękkości. odcedzam, przeciskam przez prasę ( można ubić). zostawiam w garnku do wystygnięcia. następnie wygładzam powierzchnię, dziele na 4 części. jedną część odkładam na talerz a powstałą lukę wypełniam na równo maka ziemniaczana. dodaje pozostałą część ziemniaków i wyrabiam ciasto. jeśli jest za suche można dodać jajko, jeśli za rzadkie dosypać trochę mąki. ciasto powinno być miękkie. formuje
2 centymetrowe kulki, które następnie gotuję w osolonym wrzątku ok 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. odcedzam łyżką cedzakowa , ostawiam na bok do wystygnięcia. 

kurczaka kroje w cienkie paski posypuję solą i pieprzem. marchewkę kroje w półplasterki  i podsmażam razem z kurczakiem na rumiano na niewielkiej ilości oleju. ściągam z patelni, odstawiam na bok. cebule kroje w piórka i również podsmażam tym razem w garnku na niewielkiej ilości oleju. gdy cebula się zarumieni, dodaje 3 szklaki zimniej wody, zawartość większej  pomysłu na ....
i gotuje aż cebula będzie miękka. następnie dodaję śmietanę i miksuje blenderem. dodaje podsmażona cebulkę ( mniejsza część pomysłu na...) i gotuje jeszcze chwilę. dodaje podsmażonego kurczaka i marchewkę. 

kluski podsmażam na rumiano, dodaje do zupy. przekładam na talerze, wierzch posypuje drobno pokrojonym serem żółtym i odrobiną szczypioru . 


smacznego 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

UA-35252961-1