środa, 16 stycznia 2013

solona tarta czekoladowa




delikatne maślane ciastko z czekoladowym aksamitnym kremem i odrobiną chrupiącej soli. brzmi dziwnie, ale smakuje zaskakująco. jeśli ktoś jest fanem solonego karmelu, ta wersja będzie mu smakować. jeśli nie przepadacie za połączeniem słodko-słonym polecam ominąć sól i rozkoszować się pyszna tartą smakującą niczym monte. prosty przepis na niebiański deser. 


                                    

składniki na 4 ciacha :
spód:
  •  1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka bardzo zimnej wody
z podanych składników zagniatam ciasto ( jeśli klei się do ręki, można dodać odrobinę mąki) , dzielę na 4 części każda wałkuje na ok 3 mm i wykładam foremki ( wysmarowane tłuszczem i wysypane mąką). odstawiam do lodówki na ok 30 minut, następnie piekę ok 15-20 minut w temp. 180 stopni . studzę , następnie wyjmuje ciastka z foremek. 
krem:
  • mały kubek śmietany kremówki ( 200 ml)
  • 100g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka ciemnego kakao
kremówkę zagotowuje, gorącą kremówka zalewam pokruszoną czekoladę, masło i kakao, dokładnie mieszam trzepaczka , aż wszystko się połączy. następnie zostawiam do  wystygnięcia. zimna masę przekładam na tarty i wstawiam do lodówki do stężenie ( co najmniej 2-3 godziny). 

przed podaniem posypuję szczyptą gruboziarnistej  soli morskiej .

smacznego :) 







5 komentarzy:

  1. Bardzo fajny blog:) Dodaje do obserwowanych zapraszam do mnie:)
    Cisto musi być rewelacyjne w smaku!

    OdpowiedzUsuń
  2. o mamo jaka obłędna:)
    zaśliniłam monitor!

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie soli ze słodkim jest specyficzne. ja akurat lubię, C. chyba trochę mniej... Może taka tarta by go przekonała...? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. tarta jest pyszna , ale nie każdemu odpowiada to połączenie. mój ślubny patrzył na mnie dziwnie jak ją pałaszowałam do popołudniowej kawy, on w tym czasie pochłaniał tarte bez soli :)

    OdpowiedzUsuń

UA-35252961-1