czwartek, 24 stycznia 2013

ziemniaczki


idealnie łakocie kiedy to  planowane ciasto nam nie wyjdzie, lub zostają jakieś ciastowe niedobitki ;) najczęściej robione u mnie w domu po świętach lub jakiś większych imprezach. takie jedno gryzowe smakołyki z recyklingu ;) bo, tak naprawdę  nie ma znaczenia jaki rodzaj ciasta użyjemy, może być drożdżowe, ucierane, biszkopt, herbatniki, kruche ciasteczka, ważne żeby było bez kremu czy owoców ( z wyjątkiem suszonych owoców i bakalii).


składniki :

  • 2 i 1/2 szklanki okruchów ciasta ( u mnie zebra , która została z ostatniego tortu) 
  • 1 pokruszony wafelek grzesiek 
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki orzechów
  • 3 łyżki dżemu 
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki nutelli
  • 3 łyżki mleka
  • wiórki kokosowe, posypka kolorowa i czekoladowa do obtoczenia.
masło, mleko i nutelle zagotować w garnuszku. do pokruszonego ( lub zmielonego )  ciasta dodać  bakalie ( tutaj tak naprawdę ilość i rodzaj wedle uznania). wszystko razem wymieszać, dodać dżem i zagnieśc ciasto. z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w kokosie lub posypce. wstawić do lodówki. najlepsze są po kilkugodzinnym leżakowaniu w lodówce, choć można jeść od razu. 

smacznego  


1 komentarz:

UA-35252961-1