piątek, 8 lutego 2013

3 składniki: masełko pomarańczowe



chyba z dziecięcych, niedzielnych wypraw do kopciucha ( teraz to jest czarodziej w krakowie) został mi sentyment do bitej śmietany!! słodkiej z dodatkami albo na galaretce, na lodach, samej :) i raz na czas jak dopada mnie ssanie , biegnę do sklepu po kremówkę i ubijam . koniecznie musi być słodka i mocno mocno ubita.
i w tym momencie pojawia się problem, bo już nie raz zdarzyło mi się najzwyczajniej w świecie ją przebić. chyba nie ma nic bardziej frustrującego niż moment, w któym zaczynają pojawiać się malusie grudki i wiadomo, że z deseru nic nie będzie  a śmietana ląduje w koszu. jednak nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. kiedyś w jednym z moich programów zobaczyłam rozwiązanie moich śmietanowych problemów. co zrobić jak pojawią się te znienawidzone grudki?? ubijać dalej , aż zrobimy masło :) w pewnym momencie grudki będą co raz większe, aż w końcu zrobi się nam kula z masła, która należy odcisnąć z nadmiaru maślanki a następnie dodać do niego otarta skórkę z pomarańczy , cytryny lub kilka kropel np wanilii. 
i takim to sposobem mamy pyszne słodkie masełko, idealne np na tosty,lub jako składnik kremu. 

podsumowując :
składniki : kremówka, cukier, otarta skórka z pomarańczy

śmietanę ubijać z cukrem tak długo, aż powstałe grudki masła zbija się w całość, odcisnąć w dłoniach, dodać skórkę, wymieszać. przełożyć do foremki.
 


4 komentarze:

  1. pycha :) fajny pomysł, też czasem przebijam śmietanę :/

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł!! np. na obwarzanka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi się jeszcze nie zdarzyło przebić śmietany, ale chyba kiedyś spróbuję, żeby sobie takie cudo przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. naprawdę przebić śmietanę to nie takie trudne :P a masełko jest boskie, już nie mówię o tym jak pachniała mi lodówka :)

    OdpowiedzUsuń

UA-35252961-1