środa, 20 lutego 2013

jabłkowe muffiny z orzechową kruszonką

idealne muffiny do porannej kawy :) oczywiście jeśli ktoś lubi zaczynać dzień na słodko :) pyszne , z kawałkami jabłka, z słodziutką,  orzechowo-cynamonowa kruszonką. pycha!!! a dzień tak pysznie zaczęty musi być udany :)



składniki na ok 18 muffinków:

    • suche :
  • 2 szklanki maki
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 duże jabłko pokrojone w kostkę
    • mokre:
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
    • kruszonka:
  • po 3 łyżki : masła, mąki, mielonych orzechów i cukru 
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
suche składniki wymieszać w jednej misce, w drugiej misce mokre. połączyć suche z mokrymi, wymieszać łyżką. przełożyć do foremek.
z podanych składników zagnieść kruszonkę, kawałki kruszonki ułożyć na wierzchu muffinek. upiec ok 30 minut  w temp 180 stopni. po upieczeniu wyjąć, ostudzić. zimne wyjąć z foremek. 

 przepis zgłaszam do akcji muffinkowe zimowisko 

5 komentarzy:

  1. pyszniutko wyglądają:) porywam jedną do kawki! Pozdrawiam Cię cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  2. No muszę w końcu zrobić te muffinki z jabłkami, z nutką cynamonu, z kawałkami owocu... Bo te Twoje to śliczne są :)

    Dziękuję za zgłoszenie do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z chęcią bym jedną zjadła ;d

    OdpowiedzUsuń
  4. nawet mój mężuś , który nie lubi jabłek w wypiekach był zachwycony muffinkami :)

    OdpowiedzUsuń

UA-35252961-1