wtorek, 26 lutego 2013

orzechowa improwizacja


to była szybka akcja. stwierdziłam , że zjadłabym coś słodkiego i chwilę później już zagniatałam kruche ciasto:) wiedziałam , że będzie słodkie i orzechowe ale bez żadnego konkretnego przepisu. improwizacja bazująca na kilku poprzednich orzechowych plackach , i to całkiem udana improwizacja :)

spód :

  • 150 g mąki 
  • 100 g mielonych orzechów ( laskowych)
  • 190 g masła
  • 100 g cukru pudru 
z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć spód i boki formy. włożyć do lodówki.

masa:
  • 1 budyń czekoladowy
  • 150 g cukru
  • 2 jajka 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka posiekanych orzechów ( laskowych) 
budyń wymieszać z mlekiem. dodać roztrzepane  jajka i  cukier. całość dokładnie wymieszać najlepiej rózgą.  wsypać orzechy. wylać na kruche ciasto. wstawić do piekarnika ( 160 stopni) i piec ok 45-50 minut , aż masa się zetnie. wystudzić . 

smacznego 

5 komentarzy:

  1. Takie improwizacje wychodzą czasem bardzo smakowite! ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepsze są takie własne dzieła kuchenne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeju alez to musiało smakowac!:D

    OdpowiedzUsuń

UA-35252961-1