wtorek, 19 lutego 2013

torcik malinowy



zdecydowanie najbardziej ulubione ciacho mojego mężusia.  ja zjadłam 1 kawałek, resztę on wsunął. na drugi dzień zostały już tylko okruszki, więc chyba mu smakował ;)  

biszkopt :

  • 2 jajka 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
ubić pianę z białek, dodać żółtka i cukier, miksować aż wszystko się połączy. wsypać przesiana mąkę z proszkiem, przełożyć na formę wyłożoną papierem,
 piec ok 25 minut w temp.170 stopni. wystudzić
ponad to : 
  • szklanka śmietany kremówki
  • 1 szklanka mrożonych malin
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
galaretkę, wymieszać z żelatyną i 2 łyżkami cukru, rozpuścić w szklance wrzątku. wystudzić. 
śmietanę ubić z reszta cukru, wyłożyć na zimny biszkopt. maliny zmiksować
z galaretką i wylać na śmietanę. schłodzić w lodówce , aż wierzch stężeje
( ok godziny) . 

smacznego :) 



7 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie :) Lekki, delikatny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poprosę kawałeczek tego ciacha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wygląda, bardzo lubię maliny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę, że maliny królują na blogach :) Piękne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo smakowicie ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Paula jakiej formy używałaś? Chodzi mi o średnicę.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

UA-35252961-1