środa, 6 lutego 2013

trójkąty francusko-meksykański no ostro


lubię ciasto francuskie za to ,że jest uniwersalne i daje duże pole manewru. przeważnie robię je na słodko, w różnych konfiguracjach, tym razem jednak na ostro , po meksykańsku.

składniki na 8 sztuk :

  • 1 pierś z kurczaka 
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 1 puszka fasolki czerwonej 
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego 
  • 10 dkg startego żółtego sera 
  • ostra papryka, sól, pieprz do smaku
  • roztrzepane jajko do posmarowania

pierś pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, podsmażona pierś zalać pomidorami i dusić aż mięso będzie miękkie. dodać przyprawy, fasole
( z zalewą ) i kukurydzę. dusić z sos będzie gęsty.
ciasto pokroić na kwadraty , na ciasto ułożyć farsz i posypać serem żółtym. złożyć w trójkąty. brzegi zlepić widelcem, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. piec w temp 200 ok 15-20 minut na złoto.

smacznego

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł. Przekąski z ciasta francuskiego mam najczęściej zarezerwowane na wypadek niezapowiedzianych gości.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja tez, i własnie przy okazji takiej wizyty je zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń

UA-35252961-1