czwartek, 21 lutego 2013

zupa cheesburgerowa



brzmi dziwnie? chyba tak, ale jest obłędna!!! gęsta, kremowa, mocno serowa,
 z mięskiem i chrupiącymi warzywami. warto spróbować.


składniki na 4 osoby :

  • litr bulionu 
  • 30 dkg mięsa mielonego 
  • 1 mała cebula
  • 150 g serka topionego 
  • 100 g startego sera żółtego 
  • 2 małe  pomidory
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki musztardy
  • mały kawałek pokrojonej sałaty lodowej
  • cebulka dymka lub szczypiorek 
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku 


cebule pokroić w kostkę i podsmażyć z mięsem mielonym na oleju. zalać bulionem i gotować aż mięso będzie miękkie. dodać serek topiony (pokrojony w kostkę) oraz  ser żółty. gotować do połączenia. dodać ketchup, musztardę, doprawić solą i pieprzem. gorącą zupę przełożyć do miseczek. na wierzch wyłożyć pokrojone pomidory, ogórki , sałatę. wszystko posypać dymką. podawać z pieczywem

smacznego

4 komentarze:

  1. super pomysł!:) ja lubię takie zupki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zdecydowanie lepiej smakuje niż brzmi i wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nazwa zupa cheesburgerowa? Świetny sposób na przyciągnięcie outisiderów kulinarnych, takich jak ja. Najlepsze danie jakie ostatnio doświadczyłem, i nie byłoby nic w tym szczególnego, gdybym nie dodał gomarowskiego ketchupu, świetnie nadającemu tej potrawie pożądany smak. Nic odkrywczego, a cieszy. Polecam.

    OdpowiedzUsuń

UA-35252961-1