sobota, 2 marca 2013

migdałowe muffiny z żurawiną i migdałową kruszonką







jabłkowe muffiny z kruszonką były dla mojego mężusia nr 1 :) choć szczerze to najbardziej mu smakowała kruszonka. tym razem zrobiłam inna wersje również z jego ulubiona kruszonką. mam nadzieje , że będzie mu tak samo smakować.

składniki na ok 10-12 muffinów:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • 2/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego 
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • kruszonka : po 2 łyżki: 
      • masła
      • płatków migdałowych
      • brązowego cukru
      • mąki


z masła, maki , płatków migdałowych i cukru brązowego zagnieść kruszonkę.
w jednej misce wymieszać sypkie składniki  ( make, cukier , mielone migdały, żurawinę, sodę i proszek).
w drugiej misce wymieszać płynne ( jajka, sok, olej) .
sypkie składniki przesypać do miski z płynnymi, energicznie wymieszać. powstałą masą wypełnić ( do 3/4 wysokości) foremki do muffinów. na wierzchu ułożyć kawałki kruszonki . piec ok 25 minut w temp 180 stopni.

muffinki migdałowe to moja kolejna propozycja do akcji muffinowej u domi :)



 

6 komentarzy:

  1. Ale cudne... uwielbiam żurawinę, i migdały też bardzo lubię :)
    Fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. cudne połączenie, cudnie przybrane dzięki czemu przepięknie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wyglądają, pewnie tak samo dobrze smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  4. och... gdybym tylko nie miała uczulenia na migdały :(

    OdpowiedzUsuń

UA-35252961-1