sobota, 20 kwietnia 2013

orzechowe ślimaki z cynamonowym lukrem



ostatnie drożdżówki zniknęły w ekspresowym tempie. trzeba było zrobić powtórkę. tym razem połowę zrobiłam z jagodami , z drugiej połowy zrobiła orzechowe ślimaczki z cynamonowym lukrem.

przepis na ciasto tutaj. z połowy gotowego ciasta wyszło mi 12 ślimaków

do ślimaków potrzeba :
3/4 szklanki mielonych orzechów ( u mnie laskowe)
2 łyżki cukru
2 łyżki stopionego masła

lukier cynamonowy:
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki gorącego mleka
1 płaska  łyżeczka cynamonu

gotowe ciasto rozwałkować w prostokąt ( grubość ciasta ok 1 cm), posmarować stopionym masłem, posypać cukrem i orzechami, zwinąć w rulon, pokroić na 12 plastrów, ułożyć w okrągłej tortownicy . zostawić do ponownego wyrośnięcia ( na ok 20-30 minut). piec ok 20-25 minut w temp 190 stopni. po upieczeniu lekko przestudzić na kratce, ciepłe polukrować.

2 komentarze:

  1. pyszności:) ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie drożdżowe ślimaczki! Wspaniale się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń

UA-35252961-1