sobota, 13 kwietnia 2013

słodka rolada na wiosnę



temperatura wzrosła, czuć wiosnę w powietrzu, pierwsze krokusy już wyskoczyły na trawniki, u mnie juz pełna wiosna i  nawet rolada pokryła się kwiatkami ;) 
prosty biszkopt z malinowym kremem ale jaki ładny :) 

składniki : 
4 jajka 
200 g  cukru
200 g maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki wody mineralnej gazowanej
1/3 szklanki oleju
barwnik zielony i czerwony 

do przełożenia :
250 ml śmietany kremówki
4 łyżki konfitury malinowej

białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubijać aż masa będzie błyszcząca  na koniec dodać żółtka, dokładnie wymieszać. dodać make przesiana z proszkiem, olej
 i wodę mineralna. wszystko dokładnie i delikatnie wymieszać łyżką lub łopatką.
do 2 miseczek odłożyć : 2 i 4 łyżki masy. do mniejszej ilości dodać zielony barwnik, do większej czerwony. kolorowe masy przełożyć do rękawów, i wyciskać kwiatki na pergamin ( wielkości blachy na której będziemy piec- u mnie duża blacha) . 
pergamin z wyciśniętymi wzorkami włożyć na ok 10 minut do zamrażalnika.
po wyjęciu ułożyć na blaszce i wyłożyć na zamrożone kwiatki biała masę. piec ok 20 minut ( do suchego patyczka ) w temp ok 150 stopni. 
po upieczeniu , ciepłe ciasto zwinąć w rulon. gdy wystygnie rozwinąć, posmarować ubitą kremówką wymieszaną z konfiturą, zwinąć. włożyć na co najmniej godzinę do lodówki.

p.s. inspiracja tutaj

10 komentarzy:

  1. bardzo ładna i bardzo wiosenna rolada:)
    Pozdrawiam 6niebo

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie wygląda :) super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowite. Bardzo efektowne kwiaty, a jak się okazuje, wcale nie trudne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda iście wiosennie :) piękny

    OdpowiedzUsuń
  5. piękna!:) cudnie przystrojona:D

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuje bardzo za miłe słowa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda uroczo, tak wiosennie i kolorowo :) Podoba mi się ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń

UA-35252961-1