wtorek, 28 maja 2013

truskawki w lekko solonym karmelu z orzechami




sezon truskawkowy powoli się zaczyna. truskawkową tartę już robiłam, teraz proponuje truskawki w innej odsłonie. dla tych, którzy lubią coś na słodko
z lekkim twistem ;)


składniki:
10 dorodnych truskawek
4 łyżki masła lurpak lekko solonego
100 g cukru
4 łyżki mleka skondensowanego niesłodzonego
1 filiżanka posiekanych orzechów

truskawki umyć pod bieżącą wodą, zostawić do wyschnięcia na papierowym ręczniku.
masło roztopić w rondelku z grubym dnem, dodać cukier i gotować na małym ogniu ,aż masa zgęstnieje i nabierze lekko karmelowego koloru. zdjąć z ognia, dodać mleko i energicznie wymieszać.

każdą truskawkę zamoczyć w gorącym karmelu następnie obtoczyć w orzechach, odłożyć na talerz. gotowe truskawki włożyć na kilka minut do lodówki.
podawać po lekkim schłodzeniu.

smacznego


4 komentarze:

  1. Oczarowałaś mnie nimi, pyycha:D!

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda, chyba też sobie takie zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o rany co za genialny pomysł:) już czuję ten smak..

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyycha ! Muszę je zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń

UA-35252961-1