niedziela, 2 czerwca 2013

plecionka jabłkowa



miałam w lodówce ciasto francuskie, jabłka i maiłam też ochotę na coś słodkiego.
takim to sposobem powstał zawijaniec jabłkowy.
pozytywna opinię wydał szwagier, miłośnik placków z jabłkami i w sumie wszystkich innych placków też ;)

ciasto przetestowane, zjedzone do ostatniego okruszka, więc można dzielić się przepisem.
zapraszam

składniki:
gotowe ciasto francuskie
4 średnioduże jabłka
4 łyżki cukru
2 łyżki masła
1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
2 łyżki bułki tartej
1/2 szklanki wody
szczypta cynamonu, imbiru i gałki

cukier i roztrzepane jajko na wierzch

jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. pokroić w dużą kostkę. masło stopić na patelni, dodać cukier i przyprawy. dodać jabłka i smażyć kilka minut. następnie zalać woda i dusić, aż jabłka będą miękkie a sos się odrobinę zredukuje.na koniec wsypać orzechy i bułkę tarta. wyłączyć gaz, lekko przestudzić.
masę jabłkową wyłożyć na środek ciasta francuskiego, boki ciasta naciąć w kilka-kilkanaście pasków i następnie sklejać przekładając paski przez farsz.

                                                                             źródło

wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. piec ok 25 minut w temp. 200 stopni, aż ciasto będzie rumiane.
wystudzić.

smacznego


7 komentarzy:

  1. Taki prosty pomysł a z pewnością przepyszny :) I plus za dużą ilość jabłek w stosunku do ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł:)bardzo mi się podoba taki francuski strucel:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam ciasta francuskiego w towarzystwie jabłek. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. rany julek ale pychota! kocham takie jabłkowe strudelki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. polecam, wyszedł rewelacyjny. duuużo jabłek i to chruipąco cukrowe ciasto. pycha!! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasto wygląda fantastycznie!;)
    mam pytanko:) gdzie zakupiłaś gotowe ciasto francuskie, bo widzę, że jest dosyć grube a zazwyczaj spotykałam się z cienką wersją:)

    OdpowiedzUsuń

UA-35252961-1