poniedziałek, 12 sierpnia 2013

lekkie, szybkie, malinowe






po długiej przerwie, przeprowadzce, braku weny oraz walce z innym piekarnikiem , nadrabiam zaległości i zapraszam na szybkie malinowe ciacho. w sam raz na koniec pierwszej tury malin, a w oczekiwaniu na jesienne malinki :)

składniki na dużą blachę:
biszkopt :
3 jajka
6 łyżek maki
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

białka ubic ze szczypta soli. pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać aż masa będzie sztywna i szklista. dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem , delikatnie wymieszać łyżką. wylać na blachę wysmarowana masłem i wysypana mąką. piec ok 15 minut w temp 160 stopni, do suchego patyczka.wystudzić.

masa malinowa:
1/2 kg malin ( mogę być mrożone)
3/4 szklanki cukru
3 budynie waniliowe
2 szklanki wody

maliny zagotować z 1 i 1/2 szklanki wody i cukrem. budynie rozmieszać w pozostałej ilości wody, wlać do malin, gotować chwilę, aż masa zgęstnieje i straci mączny posmak.
gorącą wylać na przestudzony biszkopt, przykryć folią, zostawić do wystudzenia.

wierzch:
1/2 litra śmietany kremówki
3 łyzki cukru pudru
posypka czekoladowa

śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wyłożyć na masę malinową, udekorawac posypką, dobrze schłodzić.

smacznego

4 komentarze:

  1. wow ale ciacho. wygląda super. Po samym wyglądzie tych wypieków można stwierdzić, że masz do tego talent! :) Muszą super smakować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a dziękuję bardzo :) przepisy i zdjęcia , które publikuję na blogu są tylko tych wypieków , które zostały zatwierdzone przez rodzinę :D

      Usuń
  2. SUUUUUUUPER WYGLĄDA UWIELBIAM TAKIE CIASTA NA PEWNO JE ZROBIĘ

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wygląda :)) super placuszek :)

    OdpowiedzUsuń

UA-35252961-1