wtorek, 22 października 2013

chlebek bananowy



tym razem coś dla miłośników bananów w każdej postaci. ciężki , wilgotny , lekko zakalcowaty, mocno bananowy, z czekolada i ziarnami lnu.
nie był robiony według jakiegoś przepisu, miałam już bardzo dojrzałe banany
i trzeba było je jakoś zużyć. metodą wrzuć do miski i coś tam jeszcze dosyp powstał ten chlebek :)

zapraszam

składniki na keksówkę:
4 bardzo dojrzałe banany
1 i 1/4  szklanki mąki
1 łyzeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki siemienia lnianego
3 jajka
100g czekolady w drobnych kawałkach

banany rozgnieść widelcem, tak aby zostały kawałki . dodać do nich olej oraz rozmącone jajka. wymieszać. mąkę, proszek, siemię i czekoladę wymieszać w misce i następnie dodać do masy bananowej. przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej maka lub bułka tartą. piec ok 50-60 minut  w temp. ok 160 .

smacznego


6 komentarzy:

  1. świetnie wygląda, ostatnio jadłam taki i bardzo mi smakował.

    OdpowiedzUsuń
  2. piekłam ostatnio, bo bardzo lubimy;) dodałam do niego jeszcze tartą marchewkę i posiekane orzechy:) poezja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepszy sposób na zużycie przejrzałych bananów ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglada. Bardzo lubie wszelkiego rodzaju chlebki bananowe :)

    Pozdrawiam cieplo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie można znależć bananowy z daktylami :)
    wiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
    U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń

UA-35252961-1