poniedziałek, 27 stycznia 2014

babka marcepanowa



gdy zobaczyłam ten przepis wiedziałam , że koniecznie  muszę zrobić babkę marcepanową.
akurat masa marcepanowa zalegała w kredensie, cóż za przypadek ;)
nie jest to dokładnie ten sam placek, ciut zmieniłam, trochę dodałam, trochę odjęłam ale koniec końców muszę przyznać, że ciacho jest pyszne, wilgotne, lekkie, puszyste, delikatnie marcepanowe, z cytrynowym lukrem dla przełamania słodyczy.

pycha!!! :)

składniki (na tortownicę z kominem):
4 duże jajka 
3/4 szklanki drobnego cukru
200 g (1 opakowanie)  masy marcepanowej
3/4 kostki masła
1 niepełna szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4-5 kropli aromatu migdałowego
2 łyżki mleka

lukier:
szklanka cukru pudru
sok z 1 dużej cytryny

uprażone płatki migdałowe do dekoracji

masło utrzeć z cukrem na puszysta masę, dodać porwany na kawałki marcepan,mleko i  jajka. wszytko dalej ucierać, aż składniki się połączą. dodać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. całość dokładnie wymieszać na najniższych obrotach miksera. przełożyć do wysmarowanej masłem formy. piec ok 30 minut w temp. 140 z termoobiegiem ( bez termo ok 160 stopni.).
wystudzić. zimne wyciągnąć z formy, polać lukrem i udekorować płatkami.

smacznego :)




 


4 komentarze:

  1. coś dla mojego podniebienia:) kocham te klimaty!

    OdpowiedzUsuń
  2. zaraz to będę piekła! Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie siedzi w piekarniku :D dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń

UA-35252961-1