wtorek, 28 stycznia 2014

drożdżówka z marmoladą



prosta domowa drożdżówka z marmoladą. czy może być coś bardziej sielskiego? gdy mróz za oknem idealna z kubkiem ciepłego kakao lub gorąca kawą.

składniki na dużą rodzinna blachę:
4 i 1/2 szklanki maki tortowej
2 jajka
1 i 1/4 szklanki mleka
8 łyżek cukru
100 ml oleju
szczypta soli
1/3 kostki świeżych drożdży

ponad to :
słoik ulubionej marmolady lub powideł ( u mnie miks powideł śliwkowych  i twardej marmolady z bloku) 

kruszonka :
80 g masła
15 łyżek mąki
6 łyżek cukru
1 duże opakowanie cukru waniliowego

mąkę przesiać, dodac sól.
 cukier rozetrzeć z drożdżami i zostawić na parę minut aż zrobi się lekka piana na wierzchu.
jajka roztrzepać z ciepłym mlekiem, dodać do drożdży, wymieszać z mąką.
na koniec dodać olej i całość wyrabiać ( najlepiej w misce), aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.
przykryć folia spożywcza i zostawić w ciepłym miejscu na ok 2 godziny, do podwojenia objętości.
wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, każda lekko rozwałkować w prostokąt posmarować marmolada i zrolować.
rolady przełożyć na dużą blachę, ponownie odstawić w ciepłe miejsce ,az ciasto sie napuszy i wypełni całą blachę.
napuszone ciasto posmarować mlekiem i oprószyć kruszonką. piec ok 30 -40 minut w tepm ok 160 stopni z termoobiegiem.

smacznego :)




2 komentarze:

  1. takie tradycyjne, domowe, najlepsze!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć,
    gdzie kupujesz marmoladę z bloku ??!!

    Violetta :)

    OdpowiedzUsuń

UA-35252961-1