wtorek, 7 stycznia 2014

torcik śmietanowy z nutą porzeczki



to ciasto jak większość u mnie powstało dość spontaniczni.
w niedzielne popołudnie zachciało nam się czegoś dobrego  do kawy . długo nie myśląc piekłam biszkopt a później zastanawiałam się co by z nim zrobić.
i tak oto powstał torcik śmietanowy z nutką porzeczki.
od tamtej pamiętnej niedzieli piekłam go już dobre kilka razy, jednak nie na tortownicy ( 23 cm) tylko na dużej formie i tylko z tego powodu ,żeby było go więcej gdyż rodzina chórem stwierdziła, że to najlepsze ciasto.


biszkopt:
4 duże jajka
8 łyżek cukru
8 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
szczypta soli


ponadto: 750 ml śmietany kremówki
               4-5 łyżek cukru pudru
               mały słoik dżemu porzeczkowego
               ok 50 g roztopionej czekolady lub wiórki czekoladowe do dekoracji

białka oddzielić od żółtek, ubić lekko ze szczypta soli, dodać cukier i ubijać aż masa będzie szklista i gęsta.
dodać żółtka dalej ubijając. następnie na mniejszych obrotach wmiksować olej. mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do masy i delikatnie połączyć łopatką lub łyżką.ciasto przelać na blachę ( tortownicę) i piec ok 30 minut w temp 160 stopni do suchego patyczka, wystudzic przekroić na 2 lub 3 części ( wedle uznania). 

dobrze schłodzona śmietanę ubić z cukrem pudrem.

placki posmarować dżemem z czarnej porzeczki , następnie ubitą śmietaną. wierzch udekorować czekoladą, wiórkami lub dowolna posypką.

smacznego

























+9

6 komentarzy:

  1. pysznie wygląda, nie dziwię się rodzince, że go zamawia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zeby jeszcze bylo napisane ile mąki przy biszkopcie byłoby extra:d

    OdpowiedzUsuń
  3. zawsze tyle , ile cukru :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziewczyno robisz tyle błędów w swoich przepisach, że nie da się tego czytać. Po kropce zawsze jest wielka litera, nie wiesz tego? Popracuj nad stylem swoich wypowiedzi

    OdpowiedzUsuń

UA-35252961-1