niedziela, 9 lutego 2014

pasztet z królika z żurawiną




zapraszam na pasztet, bo nie ma nic lepszego na śniadanie niż pyszny pieczony pasztecik na świeżym chlebie :)


 składniki :
 1 duży królik
1 cebula
100 g smalczyku smakowita pajda zioła ogrodowe
1 łyżeczka majeranku
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
20 dag wątróbki drobiowej
20dag suszonej żurawiny
 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
2 listki laurowe
3-4 ziela angielskie


królika podzielić , zalać wodą , dodać listki oraz ziele,ugotować do miękkości. pod koniec gotowania dodać wątróbkę. wystudzić , obrać mięso, wywar przelać przez sitko. cebulę podsmażyć na małej ilości oleju. mięso i cebulę dwukrotnie zmielić. do masy mięsnej dodać wywaru ( ok 3/4 szklanki). dodać żółtka, majeranek, roztopiony smalczyk smakowita pajda, żurawinę, bułkę tartą, gałkę. wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. wymieszać delikatnie z ubitymi na sztywno białkami. przełożyć do foremek . piec ok 45 minut w temp 160 stopni, aż pasztet będzie ładnie rumiany.




smakowita pajda zaskoczyła mnie smakiem i tym ,że można ja wykorzystać nie tylko do smarowania pieczywa.
to moja trzecia propozycja do zabawy “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda



8 komentarzy:

  1. Nie ma to jak pasztet domowej roboty, mniam .... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak domowy pasztet. Z królika jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj! Za ciekawe przepisy nominuję Cię do nagrody Liebster Blog Award. Więcej szczegółów tutaj http://waniliowapistacja.blogspot.dk/2014/05/nominacja-do-liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Lokowanie produktu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń

UA-35252961-1