środa, 5 lutego 2014

serowo-cebulowe koszyczki



dziś coś pieczonego, ale nie słodkiego czyli serowo-cebulowe koszyczki . przepis stworzony do zabawy ze smakowita pajdą.
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym ,ze smakuje prawie jak domowy smalczyk :) prawie , bo brakuje tylko chrupiących skwarek :)  jest idealny do kruchego ciasta, bo nie dość że nadaje mu aromat to jeszcze lekko je doprawia. 

jesli ktoś lubi kapuśniaczki , paszteciki i krakersy to koszyczki będa mu smakować. 

zapraszam 

składniki na 6 koszyczków:
ciasto: 
szklanka mąki
1/2 szklanki startego żółtego sera
6 łyżek smalczyku smakowita pajda z ziołami ogrodowymi 
2 łyżki zimnej wody

nadzienie:
1 łyżka oleju
2 duże czerwone cebule
1/3 szklanki białego wytrawnego wina 
1 łyżeczka cukru
szczypta chili
sól pieprz do smaku


z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. 
cebule pokroić w pióra, podsmażyć na oleju, zalać winem, dodać cukier i dusić aż cebula zmięknie a wino się zredukuje. dodać chili , sól , pieprz do smaku. 
schłodzone ciasto rozwałkować na 3-4 mm, wyciąć kółka.ciastem wyłożyć foremki, nałożyć farsz. resztę ciasta rozwałkować i pokroić na paski, ułożyć w  kratkę. 
koszyczki piec ok 15 minut w temp ok 180 stopni. 









Przepis zgłaszam do zabawy “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", której sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda






3 komentarze:

  1. nie mogłabym sie im oprzeć:D fantastyczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite są te koszyczki. Dziękuję za udział w konkursie :)

    OdpowiedzUsuń

UA-35252961-1