sobota, 8 lutego 2014

tarta cebulowa z jabłkiem




kolejna moja propozycja na wykorzystanie smalczyku roślinnego smakowita pajda.

smakowita pajda zaskoczyła mnie smakiem i łatwością z jaką można ja rozsmarować na chlebie.

składniki:
spód:
1 czubata szklanka mąki
1 łyżeczka sody
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki smalczyku smakowita pajda

nadzienie cebulowe:
1 łyżka oleju
3 cebule
1 duże kwaśne jabłko
1 łyżka octu mirabelkowego ( może być jabłkowy :))
1 łyżeczka cukru
sól pieprz do smaku
1 łyżeczka estragonu
1 łyżka smalczyku smakowita pajda
kilka łyżek wody



ze składników na spód zagnieść ciasto, rozwałkować na ok 5mm, zawinąć brzegi , przełożyć na blachę, podpiec przez ok 10 minut w temp 160 stopni.

cebule pokroić w piórka, zezłocić na oleju. dodać pokrojone w kostkę obrane jabłko, dodać cukier, ocet, podlać kilkoma łyżkami wody. dusić kilka minut aż wszystko zmięknie. dodać smalczyk roślinny, estragon. doprawić sola i pieprzem.
przełożyć na podpieczony spód i zapiec jeszcze ok 10 minut.

smakuje dobrze na ciepło jak i na zimno :)


 przepis bierze udział w zabawie “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", której sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda

3 komentarze:

  1. ciekawy przepis, zapisuje nie jadłam czegoś takiego jeszcze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To zdecydowanie smaki mojego męża więc pozwalam sobie zachować przepis. Mam tylko pytanie- skąd zdobyć lub jak zrobić takie cudo jak ocet mirabelkowy? Zapraszam także do mnie: www.codzisiajwgarach.com

    OdpowiedzUsuń
  3. To zdecydowanie smaki mojego męża więc pozwalam sobie zachować przepis. Mam tylko pytanie- skąd zdobyć lub jak zrobić takie cudo jak ocet mirabelkowy? Zapraszam także do mnie: www.codzisiajwgarach.com

    OdpowiedzUsuń

UA-35252961-1