niedziela, 16 marca 2014

pianka śnieżka

pianka śnieżka powstała na specjalne imieninowe zamówienie dla mężusia. chciał coś z galaretką,  sernik na zimno albo ptasie mleczko, ewentualnie zwykłą galaretkę z bita śmietana a najlepiej ze śnieżką.
na masę ze śnieżki natknęłam się wertując książkę siostry anastazji. szczerze mówiąc podchodziłam do tej śnieżkowej masy z rezerwą , jakoś nie należę do fanów śnieżki , bo nie ma to jak ubita kremówka :D . ale po pierwszym kęsie wiedziałam ,że to był bardzo dobry pomysł a pół blachy zniknęło w mgnieniu oka.






składniki na dużą blachę:
spód :
2 jajka
3/4 szklanki drobnego cukru
niecała 1/2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
1 łyżka kakao

białka oddzielić od żółtek , ubić z cukrem na bezę. dodać żółtka, olej, wymieszać, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. całość delikatnie wymieszać, przełożyć na blachę wyłożoną papierem lub folią , piec ok 20 minut
w temp. 160 stopni. wystudzić.

pianka :
2 galaretki ( u mnie brzoskwiniowa i truskawkowa)
2  śnieżki
400 ml mleka

galaretki rozpuścić osobno w niecałej szklance wrzątku. wystudzić. 1  śnieżkę ubić wg przepisu ( z 200 ml mleka) dodać 1 galaretkę. całość wylać na wystudzony placek. schłodzić aż masa lekko stężeje. ubić drugą śnieżkę i wymieszać z druga galaretką, wylać na placek. schłodzić.

wierzch :  1 galaretka ( wieloowocowa niebieska)
galaretkę rozpuścić  w 500 ml wrzątku, schłodzić. gdy zacznie tężeć ubić mikserem na painę. wylać na wierzch, schłodzić w lodówce, aż całoć stężeje.

można posypać koralikami  w sumie tylko dla lepszego wrażenie ;)








18 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszamy do udziału w cotygodniowej akcji dla blogerów, w której mogą powalczyć o nagrody i promocję swojego bloga http://on.fb.me/1s9IoNf

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniamciu!! Wygląda przepysznie! do takiego ciasta koniecznie dobra kawa, zapraszam do sklepu ze świeżą kawą. www.tossa.pl a ja zabieram się za spisywanie przepisu i dziś taką piankę serwuję domownikom:D Pozdrawiam Cieplutko;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Smacznie i kolorowo. To uwielbiam, wyobrażam sobie ich smak :) Jest pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ajć, aż mi ślinka pociekła tak apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm.. wygląda prze bosko! Jadłabym! :) :p
    bardzo smakowicie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://passionatanyprice.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Matko jak pięknie wygląda! :) W smaku pewnie jeszcze lepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale kolorowiutkie pewnie smakuje jak tęcza :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ słodko wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń
  12. Moda na diete bez glutenu:) Ja juz wyprobowałam a Wy?


    https://100club.pl/artykuly/Jak-zbilansowac-diete-bezglutenowa,42.html

    OdpowiedzUsuń
  13. Szybki przepis na pyszną dorade ! :) Max 30 min i danie gotowe :)

    Przepis napisał Giancarlo Russo Kucharz przygotowujący dania dla najbardziej znanych polityków, biznesmenów, aktorów,piosenkarzy oraz firm wiodących na rynku polskim.

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj robi wrażenie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie: https://www.facebook.com/ciastovelove/

    OdpowiedzUsuń
  15. W sam raz na kinder party :) wygląd wręcz bajeczny!

    OdpowiedzUsuń

UA-35252961-1